DKV figyelő

Írjatok akármilyen DKV-val kapcsolatos észrevételt, panaszt a dkvfigyelo@gmail.com címre. Ha szeretnétek egy járattal kapcsolatban szavazást indítani pl. a 36-os járat újra a Dobozi lakótelepig közlekedjen, írjatok fent megadott címre.

Friss topikok

2013.09.03. 19:48 dkvfigyelo

Turistákat szivattak az ellenőrök

Sajnos elég rég volt itt bejegyzés, most megpróbálok újra közzétenni mindenfélét. Kezdjük a legfrissebb észrevétellel amelyben olvashatjuk mennyire értenek a dolgukhoz az ellenőrök, egy kismamát és családját szívatták, és alázták meg.

Tisztelt Cím!

 

Sajnálatos eseményt kívánok közölni önökkel, mivel konkrét panaszirodát nem találtam így erre az e-mail címre írok levelet. A mai napon érkeztünk családommal pár napra Debrecenbe. Gondoltuk megnézzük ezt a szép várost. Utazásunk részeként felültünk este az 1-es villamosra. Kislányom (2 éves) nevére utazási kedvezményünk van a MÁK részéről. Mivel 6 éven aluli ezért a kísérőknek is díjtalan az utazás. Ülünk a villamoson nézzük a gyönyörű várost amikor oda lép hozzánk egy DKV ellenőr. Mutatom a kártyánkat ő mosolyogva elfogadja és nyugtázza hogy rendben vagyunk erre az igazolványra nem kell jegyet venni sem nekem, sem a férjemnek sem a 2 éves kislányomnak. Ő amúgy is díjtalanul utazik és a kártya két személyre szól így nem kell jegyet venni egyikünknek sem. Így folytattuk utunkat. Majd nem sokkal később egy másik DKV kollega lépett oda hozzánk a jegyeket kérve. Megjegyzem ez a kollega az előbb is a háttérben állt végig mögöttünk hallhatta hogy kirándulók vagyunk és az előző beszélgetést is figyelemmel kísérte. Neki is jó állampolgárként elővettük a kártyánkat abban a jóhiszemben hogy az előzőek alapján szintén nem lesz probléma. A kollega közölte hogy nincs igazunk és egy jegyet kellett volna vennünk. Mivel már későre járt és kislányom is álmos volt, én pedig 8 hónapos várandósan már igen fáradt voltam, nem akartunk vitázni meg győzködni hogy előbb a kollegája mást mondott stb., így mondtam neki hogy jó lépjünk túl akkor veszek egy jegyet és kész. Ez ez „úriember” ekkor közölte hogy ez nem így működik

mert mi szabálysértést követtünk el azzal hogy nem vettünk vonaljegyet és kéri a személyes adatainkat. Ebből a kellemetlen és felettébb megalázó helyzetből szerettünk volna kikerülni és leszálltunk a kisgyerekkel a villamosról. Erre a kollega nem hagyta abba a problémázást és hívta „segítségül” a közterület felügyeletet. Lehet még tovább fokozni a megalázást?? Ez elgondolkodtató. A felügyelet felvette az adatainkat még fotót is készítettek. Mi szerettük volna megtudni a két DKV kollega nevét és bizonyos adatát hogy tudjuk végül is kivel beszéltünk, de persze erre választ nem kaptunk, tehát én köteles voltam megadni az adataimat és ő nem informált semmiről és semmi papír nincs a kezemben hogy engem milyen megalázó incidens ért. Két kollega neki áll az egyik félrevezeti a gyanútlan túristát, hogy nem kell jegyet venni, majd a másik megbünteti megalázza. Nem tudom hogy lehet ilyen embertelenül eljárni, és nekem semmi nincs a kezemben a dologról majd várhatom a jegyzőkönyvet hónapok múlva, és ki tudja hogy abba milyen hazugságok fognak bekerülni. Ezért tart itt az országunk mert ilyen emberek kapnak „hatalmat” a kezükbe. Nevesíteni nem tudom a két kollegát, csak annyit tudok hogy az 1-es villamoson ellenőriztek 2013.08.29-én este 7.30 körül a nagytemplomi felszállónál. Úgy gondolom hogy botrányos ez az eljárás, és hogy ilyen megtörténhet. Remélem megtudjuk hogy ki volt ez a két DKV kollega akik úgy tűnik szándékosan tettek ilyet hogy büntethessenek. A második kollega azt állította hogy ő csak a munkáját végzi és a másik ember hibázott. De akkor engem félrevezettek mert az egyik azt mondta ne vegyek jegyet a másik meg rá pár percre megbüntet. Nevetséges hogy ilyen emberek dolgozhatnak egy ilyen nagy volumenű cégnél. Ez biztos fellendíti Debrecen turizmusát! Szomorú hogy kisgyermekkel, várandósan kellett leszállni egy tömegközlekedési eszközről este, mert rosszkor voltam rossz helyen és porig aláztak! Az biztos hogy tovább fogok menni hogy megtudjam ennek a két kollegának a nevét és lépéseket tegyek. És most várhatom a büntetést ami elmondásuk alapján akár több mint egy hónap lehet. Addig idegeskedhet az ember (ha meg nem szül idő előtt miatta) és semmi nincs a kezében. Gratulálok!

 

Tisztelettel: L. Andrea

Hamarosan felkerülnek régebbi történetek is

23 komment

Címkék: villamos ellenőr közterület MÁK-kártya


A bejegyzés trackback címe:

https://dkvfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr595494014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

belgabela 2013.09.04. 14:24:43

Hol díjtalan az utazás egy kisgyerek kísérőinek? Budapesten biztos nem. De szerintem sehol, semikor. Kizárt, hogy a kisgyerek akart csak utazni és ketten "csak elkísérték".

lendvailf 2013.09.04. 14:36:43

Szép város? :) Debrecen az ország legalja...

Pirx 2013.09.04. 14:42:10

MÁK kártyával helyi közlekedési eszközön ingyen utazhat
"Életkor alapján ingyenes utazásra jogosult továbbra is a felnőtt kíséretében utazó hat év alatti gyermek, valamint a 65 évnél idősebb magyar állampolgár. Utazási kedvezmény illeti meg a fogyatékossági támogatásban részesülő személyeket, helyi buszjáratokon ingyen utazhatnak egy fő kísérővel, míg helyközi viszonylatban 90%-os támogatást élveznek. A kedvezmény igénybevételéhez minden esetben szükséges a Magyar Államkincstár által kiadott plasztikkártya, valamint személyazonosításra alkalmas igazolvány is."
Tehát mindenképp hunyó, mert csak egy kisérő utazhat ingyen. Ez persze nem menti fel a DKV módszerét, de gondolom nem emelkedett hangnemben folyt a vita, így amilyen az adjon Isten...

Róka Róka 2013.09.04. 14:45:22

A DKV honlapján nem találtam semmilyen infót, hogy a felnőtt kísérőnek igyenes az utazás. Csak 6 év alatti gyermekeknek ingyenes:

www.dkv.hu/hu/utazas-elott/utazasi-tajekoztato

Viszont ez sem jó, mert az oktatási szabályok szerint aki évvesztes, tehát 6,5 évesen még ÓVODÁS, de akkor is kell jegyet/bérletet venni, ha utazni akar DKV/BKV stb....

Kérem, hogy is van ez ???
Vagy félreértettem vmit ?

room_101 2013.09.04. 14:46:10

@belgabela:
Nem az a baj, ha valaki valamit nem tud.
A baj az, ha tudja,de az nem úgy van.

blah 2013.09.04. 14:46:19

két dolog jut az eszembe, egyrészt nem kell szóba állni ellenőrökkel, ha valami nem tetszik neki mesélje el az anyukájának, a másik, hogy kocsival kell menni...

kispestipeti 2013.09.04. 15:00:59

Tisztelt L. Andrea! Sajnos, Önnek nincs igaza. A MÁK igazolvánnyal EGY kísérő utazhat ingyen HELYI közösségi járatokon. (eddig, hogyan használták?) Ez egyértelműen egész Magyarország területén így van. (tehát a turista állapot nem ad felmentést egy másik városban) Egy félreértés volt, ha az első jegyellenőr engedte mindannyiukat jegy nélkül utazni. Ismernie kell a kártyahasználat szabályait. Nem is tudom megérteni, hogyan gondolják természetesnek az ingyenes családi utazást (főleg egy kirándulás során)? Ha meg nem gondolják természetesnek, akkor miért nem tudták ügyesen kimagyarázni a félreértést, és bájosan, bűnbánóan, sűrű elnézéskérések közepette venni egy jegyet. Lehet, hogy működött volna, ha valóban egy ártatlan szerény családnak látszottak, akik joggal tarthattak igényt némi humánusabb hozzáállásra.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.09.04. 15:04:51

@blah:
"két dolog jut az eszembe, egyrészt nem kell szóba állni ellenőrökkel, ha valami nem tetszik neki mesélje el az anyukájának"

én ugyan nem vagyok ellenőr, de én meg a te anyukáddal nem állnék szóba...

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.09.04. 15:06:55

"Mivel 6 éven aluli ezért a kísérőknek is díjtalan az utazás."

a kisérőKnek????

Jó hogy nem mondtad az ellenőröknek, hogy hogy a villamoson lévő valamennyi utas a gyereked kisérője...

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.09.04. 15:08:39

Ja, mellesleg, kedves Andrea, rettenetes a stílusod, kínszenvedés olvasni a modoros leveledet...
(Persze ettől még lehetne igazad - de nincs.)

kvp 2013.09.04. 15:12:19

Idealis esetben a ket szemely a kartyan a ket lehetseges kisero. Ebbol egyszerre csak egy lehet a kisero, tehat a masiknak mindenkeppen kellene egy jegy. Az egyetlen gond az, hogy az elso ellenor miert nem buntetett. Tovabba kerdes, hogy miert kellett fotozni, ha megtortent a szemelyi igazolvany alapjan az adatok rogzitese. (persze felteheto, hogy azert, mert tulsokan eltek vissza hamis szemelyivel)

Cica7 2013.09.04. 15:13:41

@Hoppácska:

Ha a gyerkőc betöltötte a 6.évét, venni kell neki jegyet, vagy tanulóbérletetet.
A tanulóbérlethez ad ki az óvoda igazolást, hogy a gyerek oda jár, mivel nincs diákigazolványa még.
Sajnos nálunk erre álltak rá az ellenőrök.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.09.04. 15:18:42

"amelyben olvashatjuk mennyire értenek a dolgukhoz az ellenőrök, egy kismamát és családját szívatták, és alázták meg."

Bocs, de nem erről van szó.
Ahogy fentebb is írták, a szabályok egyértelműek, és józan paraszti ésszel is belátható, hogy csak egy kísérő lehet ingyenes, nem pedig kettő. Vagy három. Vagy egy egész trupp.

Az ellenőrök: ha valamelyik ellenőr hibázott, akkor az az első volt. A levélírónak rá kell dühösnek lennie, nem a másodikra.
Alighanem az első sem tudatlanságból engedte őket utazni, hanem szimplán jófej akart lenni - a szabályok ellenére.
De a jófejségével meg a másik ellenőrt hozta kellemetlen helyzetbe: azt, aki betartja és betartatja a szabályokat. Elvégre az ellenőrök ezért vannak...

Argus 2013.09.04. 15:22:21

@belgabela: Mielőtt hülyeségeket beszélsz, nézz utána a MÁK honlapján

pavor nocturnus 2013.09.04. 15:22:58

Utazási kedvezmény a Magyar Államkincstár által kiállított hatósági igazolvány birtokában vehető igénybe. A hatósági igazolványt a kincstár a magasabb összegű családi pótlékról szóló döntésével egyidejűleg állítja ki.

Kedvezmények a helyközi közlekedésben:

jegykedvezmény: a magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermek 90%;

a magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermek 1 fő kísérője 90%.

bérletkedvezmény: a magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermek: 90%;

a magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermek 1 fő kísérője: semmi.

Kedvezmények a helyi közlekedésben:

Kizárólag bérletkedvezmény (!):

a magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermek: 100%;

a magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermek 1 fő kísérője: 100%.

Helyi közlekedésben egyáltalán nincsen jegykedvezmény, csak bérletkedvezmény van. Tanuljuk már meg, s akkor nem lesznek ilyen buta félreértések!

blah 2013.09.04. 15:32:59

@Hoppácska: ezzel mindkettőnket megnyugtattál.

Minerva12 2013.09.04. 17:50:21

@pavor nocturnus: Szerintem tanulja meg az, akire vonatkozik. Amúgy az a minimum, ha van valami kedvezményem, mielőtt felülök a buszra, meggyőzödők arról, hogy mire is vagyok jogosult és mire nem. Ha csak eső után veszünk köpönyeget, akkor ne csodálkozzunk ha megázunk.
Szóval nem jogos a poszt.

bunkocska 2013.09.04. 18:04:49

Jogos vagy nem jogos nincs az az isten, hogy megadjam az adataim sem ellenőrnek, sem pedig közteresnek, csak és kizárólag rendőrnek aki tudja igazolni magát, a többinek semmi köze, hogy ki vagyok mi vagyok, meetnek a sunyiba.

Éhes_ló 2013.09.04. 18:51:05

Kellemetlen.
Jegyet kell venni, no.
A többi felesleges purparlé, olyannyira, hogy még csak nem is tájékozódott mielőtt leírta a levélíró, hogy mennyire - no jó, nem az, csak tájékozatlan.

Az már csak a hab ezen a fostortán, hogy a poster se tette meg, ezért neki sünből kipufogóba dupla adag jár.

Az ellenőrtől pedig (emlyik ismerte a szabályokat) elnézést illene kérni.
A levélírónak és a posternek is.

Már ha van bennük tisztesség.
Érdekes lesz kivárni van-é.

Várok.

csárli hárper 2013.09.04. 19:49:35

teccetek volna a 2-es villamosra ülni...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 21:04:41

Egy ismerősöm sikerrel alkalmazza azt a módszert az ellenőrökkel, hogy rázza a fejét, majd idegen nyelven beszél és mutogat össze-vissza faarccal. Jellemzően pár perc után az ellenőr megunja és elmegy.

aranyár 2013.09.04. 21:54:21

@Éhes_ló: Szerintem Isten őrizzen egy ellenőrtől bocsánatot kérni!
Az ellenőr (vagy tudja, vagy nem a szabályokat) a cégét képviseli, és azt járatja le...
Abból a szempontból pedig, hogy a DKV összes veszteségének csak egy egészen elenyésző része (20 millió HUF) származik a bliccelőktől - a közel kétmilliárdos(!) valós és összesített veszteségnek - kifejezetten undorító, tahó a viselkedésük!!!
Páros lábbal ki kell rúgni őket is, és a féleszű vezetőiket is!
Égetik az amúgy sem szimpi városunkat!
süti beállítások módosítása