DKV figyelő

Írjatok akármilyen DKV-val kapcsolatos észrevételt, panaszt a dkvfigyelo@gmail.com címre. Ha szeretnétek egy járattal kapcsolatban szavazást indítani pl. a 36-os járat újra a Dobozi lakótelepig közlekedjen, írjatok fent megadott címre.

Friss topikok

2011.02.22. 15:09 hodosy

Nagyanyáinkat a rendőrök zsebére büntetik

Gyuri újabb történet írt meg nekünk. És itt már nem csak az ellenőrök hibáztak, mármint csaltak vagy loptak hanem a civil rendőr is. Bár nem tudhatjuk, hogy a műszak végén hogyan számolnak el, de mivel semmilyen papírt nem állítottak ki, így nagy valószínűséggel ez tényleg zsebre ment.

 

 Egy előző levelemből, amire még mindig nem kaptam választ a DKV ZRt-től, már kiderült az, hogyan „bánnak el” közösségi közlekedésszolgáltatónk alkalmazottai. Most viszont be fogom bizonyítani, hogy az ellenőrök igenis „kegyetlen munkagépek” és mindenféle érzelem nélkül, akár a szabályokat és törvényt áthágva is elkapják a bliccelőket.

 

 2011. február 21-én, hétfőn kedvenc járatommal, a 19.39-kor indulóról van szó, utaztam az egyetemről a vasútállomás felé...

 A savanyú humort kedvelők örömére elmondom, hogy a vezető előző munkahelye alighanem a Debreceni Hús Rt. volt, ahonnan menesztették, mivel száguldozása és hirtelen fékezései miatt az állatok felborultak szállítás közben és így sérülten érkeztek vágásra. A DKV ZRt-nél ellenben megtalálta a számítását, mivel az utasokat úgy borítja, ahogy akarja – azokat nem vágják le a megállóban.

 

Így a „Kósa téri” megállónál, az utazóközönség megfelelő artistaképességekkel felfegyverkezve fogadhatta a három ellenőrt, de hogy ne élvezzék a hazai pálya előnyeit, a villamos megszűnt marhaszállítóként működni, és csigatempóra kapcsolt az jegykezelők kedvéért a Városháza megállóig.

 Mivel az egyik kolléga jól elbeszélgetett a vezetővel a megállóban, két piros lámpát várt a jármű, mert amikor észrevette a vezető, hogy indulnia kéne, már váltott a gyalogosok lámpája, de szerencsére forma1-es reflexekkel rántotta be a féket.

 A másik két kalauznak viszont elkapott egy idős nénikét.

 Mint kiderült, a néni olyan jegyet lyukasztott ki, ami már egyszer ki volt lyukasztva. Ő azt mondta, hogy az egyik lyukasztó nem vitte át a jegyet, és így előre kellett jönnie a másikhoz, hogy ott lyukassza ki. De ez nem hatotta meg a két kemény legényt. Hiába mondta nekik a néni, hogy ő soha életében nem lopna, pláne nem egy vacak villamosjegyet, amit mindig megvesz a klinikán hazafelé jövet. Most is a férjétől jön onnan. De mi tudjuk, hogy a DKV ZRt. ellenőrei nem kivételeznek senkivel! Megkérdezték, hogy mikori születésű a néni, de az 1948-as év nem volt elegendő nekik. Helyszíni bírságot kellett kiszabni a nénire.

 Látván, hogy ebből lesz valami, vagy éppen azt, hogy a néni ellenkezik – ugyanis azt mondta, hogy nála nincs annyi pénz –, az harmadik kolléga, aki eddig száját edzette a vezetővel beszállt a társalgásba. Igazolta magát, mint civil ruhás rendőr. Nagyon ijesztő lehetett a pufók, fejkendős idős nénike…

 Végül a néni előszedett egy tízezrest. A rendőrkolléga mentette meg a napot, mivel a kalauzok nem tudtak váltani. De ő elegánsan előszedte a bukszáját, és zsebből adott vissza, a tízezrest pedig eltette. És mivel jól végezték dolgukat, gyorsan le is szálltak a Szent Anna utcai megállóban.

 Azzal kezdtem irományomat, hogy törvény nem állhat az útjukba az ellenőröknek. Nos, nem is, mivel ez a kis birság zsebre ment, ugyanis semmilyen feljegyzés nem történt az esetről, a néni semmilyen elismervényt nem kapott arról, hogy fizetett, ráadásul nem is ellenőrökhöz került a pénz!

 Büszkék lehetünk arra, hogy olyan emberek dolgoznak értünk, akik ha kell, a törvényre fittyet hányva is büntetnek, és nem csak a gyengékkel és idősekkel szemben lépnek fel rendőri segítséget is bevonva!

 Remélem mindenki a DKV ZRt-t választja legközelebb is! Biztos kellemesen fognak utazni, hiszen vigyáznak ránk.

 

Gyuri

 

 

 

 

 

16 komment

Címkék: rendőrség rendőr büntetés öreg villamos ellenőr néni


A bejegyzés trackback címe:

https://dkvfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr912680177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sannya 2011.02.22. 21:04:06

ez egy ilyen elet,kar,hogy ebbe-is-partpolitikat kevertek...
ennyi...

tlog 2011.02.22. 21:13:59

Újabban a debreceni autótolvajok a Csokonai-Jókai utca környékén portyáznak, a földön tégla alá elhelyezett piros tacepaon jelezve, h ők lopták el az autót, váltságdíj ellenében visszakaphatják az autójukat a tulajdonosok.
Ja, és ez "törvényes" lopás.
Újabban az a bizonyos 5 méter a kereszteződéstől szolgáltat okot az autók ellopására.
Számtalan helyen láthatjuk a "belvárosban" , hogy a fizetős parkolóhelyek 1 méterre se nagyon vannak a zebrától. Ha fizetünk, akkor szabályos?

V u, de ja vu 2011.02.22. 22:51:22

Én a történetből - mindenkire magára bízva a konklúziók levonását - mindössze az alábbiakat nem értem:

- ugyanazon villamoson nem ugyanaz a kód szokott-e lenni, illetve pontosabban kétlem hogy ennek ellenőrzését ne tudták volna kivitelezni... mindazonáltal kétség kívül minden idős néni leheletnyire áll a szentté avatástól, azaz 'Repülős Gizi" újabb lebukása is valószínűleg hatósági gaztett... hiszen Gizi néni is idős néni:-)

- azt tudjuk hogy az idős néni egy tízezrest adott át a 'segítőkész' rendőrnek, de az miért nem lett a szemtanú által felvázolva, hogy mennyi lett visszaadva? Tudjuk hogy minden rendőr korrupt, de a közönséges pénzváltás gondolata miért nem merült fel?

- "... Látván, hogy ebből lesz valami, vagy éppen azt, hogy a néni ellenkezik – ugyanis azt mondta, hogy nála nincs annyi pénz –,..." illetve a tény, hogy végül közben megfiadzott egy tízezrese a buxában, mégiscsak egy 'becsületes nénike' lehetett az, aki pont olyan villamost fogott ki, amelyiken azt is ki lehet szűrni, hogy melyik ajtón szállt fel (más a lyukasztó számkombinációja)...

Persze nem vitatom, hogy a DKV maga a gonosz... Debrecen meg egy igen fura város, hogy ennyire zajlik arrafelé az élet - ti: ellenőrök+rendőrök zsebre, villamosvezető a vágóhídra, a közteresek meg parkoló autókra gyúrnak:-)))

driopios 2011.02.23. 00:16:05

És le se zsanettozták? Olcsón megúszta.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.02.23. 08:00:31

A kormány és a Fidesz azt teszi, amit egy tébolyodott diktátor irányítása alatt a hatalom elvtelen kiszolgálói tenni szoktak: megfigyel, lehallgat, félti a hatalmát. Ez érthető. Ami nem fér a fejünkbe, hogy vajon miért nem tiltakoznak az érintettek? Ilyen erősen munkál a félelem? Vagy valóban birka nép vagyunk?

Vajon ki fogja titkosszolgálati módszerekkel megfigyelni az asszonyverő, közpénztolvaj Meggyes Tamást? A Zuschlaggal mutyizó Szijjártó Pétert? A négyszeres álláshalmozó, S8-as Audit a végletekig eladósodott Hódmezővásárhely pénzén bérlő Lázár Jánost? Az életbiztosítását közpénzből fizető salgótarjáni polgármestert? A költségtérítés-trükköző Gulyás Gergelyt? Az időseket kifosztó Budai Gyulát? A korrupciós ügyektől bűzlő Papcsákot? A saját cégét helyzetbe hozó Navracsicsot? A kifli- és nyugdíjtolvaj-földbirtokos Selmeczi Gabriellát? A volt cégét ügyesen menedzselő Pintér Sándort? Az autótolvaj, illegális adatbázist építő Kubatovot? A rokonokat magas pozícióba helyező fideszeseket? A lézerblokkolót közpénzen üzemeltető nyíregyházi fideszes söpredéket? Hosszan folytathatnánk a sort, de felesleges lenne. Nekik nem kell félniük semmitől.

csoko20 2011.02.23. 08:01:55

A bírságból 4% ment a tudodkinek....

daveC999 2011.02.23. 08:40:53

Debrecenben gyakori a normál lyukasztós járműveknél, hogy 3-4ből csak 1-2 működik normálisan - a többi pedig vagy nem lyukaszt vagy csak alig láthatóan - ekkor az emberfia megy egy másikhoz (hogy ne az legyen a baj, hogy "ez nem lett rendesen átlyukasztva" és ott is lyukaszt (az előző nyom mellé persze, mert zsonglőrnek kell lenni ha el akarod találni az előzőt)
Én is gondolkodtam már azon, mi lenne ha rákérdezne az ellenőr a "többszöri" lyukasztásra, mait lehet, hogy a szándékos automata beállítás eredményez...nyilván a kétes egyéneket mindig engedik leszállni fizetés nélkül - a becsületeseket, mint pl. egy 15 körüli srácot a múltkor a 41esen meg vegzálják (az ok: a bérleten nem tintával - a srác szerint zselés toll - volt a szám feltüntetve, biztos hamisított..etc)

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2011.02.23. 09:21:00

Én vagyok a DKV Lúdas Matyija. De nem háromszor verem rajtuk vissza, hanem sokszorosan. Folyamatosan lejárnak a jegyeim, amit bérletnek használok. Most is van egy sofőrnél vett, még tavalyról. Megint be kell ruháznom vagy 300 forintot. :(
Valahogy be kell hoznom rajtuk azt a taxipénzt, amit akkor adok ki, amikor az utolsó busz sokkal korábban elmegy, mint kéne.

Állítsuk meg a ......... 2011.02.23. 13:30:00

Minap utaztam Debrecenben az egyik reggeli villamosjáraton, amikor is 5 azaz öt darab kigyúrt, fekete öltözetű ellenőr szállt fel az egyik megállónál.
Érdekes módon ezek mindegyike úgy nézett ki mintha valamelyik kommandós alakulatból pottyantották volna őket oda.

Ennyi pénze van Debrecennek, hogy egyszerre 5 ellenőrt vezényelnek egy járműre, vagy ezek nem is ellenőrők, inkább rendőrök voltak?

Állítsuk meg a ......... 2011.02.23. 14:00:50

szarjankó nyikos te mit csinálsz?
Egész nap a seggeden ülsz b+.
Dolgozhatnálnál végre, akkor talán fogynál.

sorica123 (törölt) 2011.02.23. 15:10:31

@V u, de ja vu: 'végül közben megfiadzott egy tízezrese a buxában, mégiscsak egy 'becsületes nénike' lehetett az' - há, há vánótmég árányom, ásszed nem látom a tizezrest a bukszába'??? Mi a lószart bizonyít a tízezres, mégis?
És mi van akkor, ha tényleg elromlott a lyukasztó? Olyan nincs, mi?

V u, de ja vu 2011.02.24. 08:03:35

@sorica123: "Mi a lószart bizonyít a tízezres, mégis?
És mi van akkor, ha tényleg elromlott a lyukasztó? Olyan nincs, mi? "

Szerintem azt, hogy a történet - kezdve a posztíró egyoldalúan hiányos fejtegetéseitől a villamos-vezetővel traccsoló 'magát rendőrként igazoló' közegen át a fura jeggyel rendelkező, pénzét eltagadó nénin át - hiányos, nem kerek...

És igen: lehetett rossz az egyik lyukasztó... Tudom hogyan működnek, szoktam ilyet használni ha valamelyik város tömegközlekedését igénybe veszem... Ha rossz a lyukasztó, megyek a másikhoz, de mert nem mindenhol van ám másik, az is előfordul, hogy a villamos-buszvezetőt vegzálom ezért, mert ilyenkor Ő ott TÓTUMFAKTUM, OLDJA MEG!!!

Ha meg igazságtalanság ér, akkor kinyitom a számat... bár azt értem, hogy nem mindenki meri ezt megtenni:-(

aGyuri 2011.02.24. 13:45:42

@ V u, de ja vu:
- nem néztem meg a villamos kódját, mert eszembe sem jutott. De kit érdekel a villamos kódja? Mi van akkor, ha másik villamos volt? Ha a DKV-nál be akarja azonosítani a járművet – amit őszintén kétlek, 19.39-kor csak egy villamos tartózkodhatott az egyetemi megállóban.
- nagyon sajnálom, hogy nem láttam, mennyit adott vissza a rendőr. Sajnos kitakarta, és már csak azt láttam, hogy begyűri a tárcájába – vagy a táskájába? Már nem emlékszem. A pénzváltás gondolata meg hogyan merülhetett volna fel, ha az ellenőröknek nem adott pénzt? Ez nem derült ki az írásból…?
- A lyukasztók egy olyan szakterület, amelyen éppen nincs képesítésem. Ezek piros színűek voltak. Valójában kétszer lyukasztott, de ezt írtam is. Valószínűleg ebből adódott a félreértés.
Remélem sikerült segítenem a helyzet értelmezésében – nem úgy, mintha ez előrébb vinné a dolgokat.
Az idős nénik „szentségéről” szerintem a katolikus egyház fog dönteni. Ők ismerik a követelményeket. Én azon a véleményen vagyok, hogy a nyugdíjasok utazását szabályozni kéne valahogy. Nem gondolom azt, hogy túlzott előnyére válik a dolgozóknak és a diákoknak az, hogy csúcsidőben, amikor rohanniuk kell, ott csetlenek-botlanak az idősek, akik egész nap ráérnének menni. Valamint a jegy és bérletárak is csökkennének, ha fizetniük kellene az utazásért, mint régen. Egy szülő szép összeget fizet, ráadásul ha gyereke is van, ez a ár tovább nő. Ezzel szemben viszont tudom azt is, hogy mennyi Magyarországon a minimál nyugdíj…
És ha már a minimál nyugdíjnál tartunk: nem vagyok meglepődve, hogy vonakodott a néni fizetni. Tudom, hogy melyek azok járások, ahova fejenként 120E Ft(!) nyugdíjat visz a postás az idős házaspároknak - persze olyan is van, ahol a nagypapa 280E Ft-ot kap. És azt is tudom, hogy általában mennyit szoktak kivinni. Emberismeretemre hagyatkozva pedig elmondhatom, hogy ez a néni nem a top kategóriába tartozott, ugyanakkor nem is tűnt olyannak, aki hazudott, vagy csalt volna – ez utóbbit nonverbális kommunikációban végzett tanulmányaira támaszkodva mondom.
Mindenesetre meglepett az, hogy van olyan ember, aki így elsiklik a lényeg felett, és olyan dolgokra koncentrál, ami teljesen irreleváns a témával kapcsolatban. Talán ha címe az lett volna a postnak, hogy „A kisebbségtől félnek, az idősekkel kemények” – de lehetet írni fiatalokat, és magyarokat is – jobban megragadt volna a lényeg.
Továbbá hozzá kell szokni ahhoz is, hogy amennyiben valaki elmesél egy történetet, azt már a hallgató/olvasó már elve megszűrve kapja vissza. Ugyanis a valóságot egyértelműen visszaadni soha nem lehet, csak megélni. A leíró mindig szelektál, és a nyelv lineralitásából kifolyólag és a nyelvi játék következtében akaratlanul is torzít. Sőt, mivel csak reprezentálni tud a leírásában, így nem adhatja vissza a valóságot sem. (Sajnálom, ha ez túlzottan posztmodernre sikeredett.) Kritizálni pedig lehet, de ahhoz először értelmezni kell az olvasottakat, és akkor is kérdéses marad az, hogy az argumentumnak van-e értelme? Amennyiben nincs, úgy kritikának sincs értelme, így arra reagálni is felesleges.

@ sannya
Nagyon sajnálom, hogy téged annyira lenyomott a rendszer, hogy mindenbe beletörődsz már.
Valamint azt is, egyetlen pici megjegyzés ennyire szórta a szemedet.

@ Állítsuk meg a fideszes ámokfutást, "itt az idő"!!
Nem volt szándékomban politizálni. Ez nem egy olyan topik, és kár elvinni abba az irányba.
Egy pici „Kósa térből” hogy lehet ekkora elefánt? Hihetetlen.
Azon már kevésbé vagyok meglepődve, hogy sokan nem ismerik azt az alap bölcsességet, hogy „Politikáról és vallásról nem vitatkozunk.”

@”mindenki”
Pontosan az ilyen esetek miatt nem írtam egy fórumba sem soha! Az internet-harcosok imádnak kötekedni, félreérteni, félremagyarázni, elterelni a témát, csak azért, hogy egyen egy jó vitájuk.
Szerintetek ezt a postot azért írtam meg, hogy vitatkozhassatok rajta? Komolyan? Ki akart itt politizálni? Fanatikusokkal nem szoktam leállni vitatkozni! Pláne nem a hálón! Jó lenne, ha több olyan fórumolvasó lenne itt aki egy egyszerű nyelvezettel megfogalmazott szöveget úgy tudna értelmezni, ahogy kell, mindenféle hátsószándék feltételezése nélkül. Még szerencse, hogy ilyen hozzászólásokat is láttam…
Amennyiben az itt leírtakról valaki vitatkozni szeretne ajánlanám figyelmébe e angolból fordított – politikailag nem éppen korrekt – bölcsességet:
Az interneten vitatkozni olyan, mint indulni a paralimpián. Fogyi maradsz, még akkor is, ha nyersz.
Én mindössze azért írtam – és utoljára tettem –, hogy mindenkinek sikerüljön a lényeget megragadnia, és ne vigyék félre a témát. Kár lenne érte.

V u, de ja vu 2011.02.24. 15:53:52

@aGyuri: Bocsáss meg érte, de a témát rögtön az elején sikerült félre vinni, mégpedig a prejudikálással...

A történetben ugyanis több nyitott kérdés van, amelyikre előbb konkrét válasz kell, csak azután lenne ildomos úgy kiküldeni az írást a netre, hogy "Nagyanyáinkat a rendőrök zsebére büntetik"...

1. DKV ellenőrök egyike rendőrnek vallotta magát: az volt-e valóban, vagy csak vetített?

2. Ha valakit igaztalanul vádolnak meg, a jog igenis elvárja tőle hogy valamilyen mértékben védje magát...

3. Elvileg van egy remek szemtanú, aki mindent látott, de sem közbe nem lépett (pl: láttam hogy próbálta a jegyét kezelni, stb), sem bejelentést nem tett a korrupcióról... de azért levonta a konzekvenciát: a rendőrÖK(!) zsebre büntetnek az ellenőrökkel egyetértésben...

4. Nekem egy '~48-as nénike nem nagyanyám, hanem anyám, így engedelmet kérek nem fejjel rohanni a falnak, hanem nyitott szemmel járni - a korral ez van akinél ebbe az irányba változik...

És ha felmerülne a kérdés: igen, ha láttam volna hogy kezeli a jegyet a hölgy, akkor odamegyek, ha meg azt látom hogy leveszik pénzzel, akkor bejelentést teszek... beteges igazságérzetem van, rendre meg is kapom érte a magamét, de így tudok csak túllépni történteken, ha megtettem azt, ami tőlem elvárható... igen, akár tanúskodok is készséggel, különben mástól ezt hogyan várhatnám el saját bajomban???

dddd93 2011.03.19. 16:13:28

Szégyentelen emberek töltik be az ellenőrök szerepét.Egy idős hölggyel is így bánnak,akkor mit vár egy fiatal. Úgy húzzák le az embert, ahogy csak tudják.Odajön hozzám köszönés nélkül, követelőzően , koszos kézzel és körömmel(jelzem ez egy nő volt). Előtte szálltam fel, megkerestem a jegyemet(kb.egy percig zajlott le ez).Kérdően hozzám szól közönséges ember módjára,hogy miért nem akkor lyukasztottam,amikor felszálltam.Nem hitte el,hogy kerestem.Önelégült tekintettel követelte az irataimat.Még önelégültebben írta meg a 12270Ft-os büntető csekket. Azt hiszik az ellenőrök,hogy mindent megtehetnek, állatként kezelik az embereket.Pedig merem állítani, hogy nem volt több a végzettsége egy szakmunkás iskolánál. Durván, lekezelően beszélt velem.Nem tagadom, nem hagytam magam.Soha többet nem veszem igénybe a DKV használatát,inkább a sétát választom.köszönöm DKV!!!

valaki megtudná mondani,hogy nekem muszáj befizetnem ezt a 12270 Ft-os csekket,vagy megúszhatom kevesebbel?

dkvfigyelo 2011.03.19. 16:56:04

Pótdíjak
utazási feltételek megszegése esetén,
a mindenkori viteldíjon felül
helyszíni kiegyenlítés esetén 2 000 Ft
5 munkanapon belüli kiegyenlítés esetén 4 000 Ft
30 naptári napon belüli kiegyenlítés esetén 12 000 Ft
30 naptári napot meghaladó teljesítés esetén 20 000 Ft
süti beállítások módosítása