DKV figyelő

Írjatok akármilyen DKV-val kapcsolatos észrevételt, panaszt a dkvfigyelo@gmail.com címre. Ha szeretnétek egy járattal kapcsolatban szavazást indítani pl. a 36-os járat újra a Dobozi lakótelepig közlekedjen, írjatok fent megadott címre.

Friss topikok

2010.08.25. 11:12 dkvfigyelo

A DERKE kvázi lehülyézte Kósa Lajost

A választások közeledtével megszaporodtak a nyilatkozatok, sajtóközlemények is. Debrecen polgármestere augusztus 23-án úgy nyilatkozott, "megbukott" a 30 napos bérlet a városban. A regionális közlekedési egyesület ma sajtóközleményben reagált a DTV-riportban elhangzottakra. Piros pont a béna kacsás metaforáért!

A közlemény második fele hajtás után olvasható, ugyanott megtekinthető az ominózus riport is.

Reagálás Kósa Lajos polgármester úr
30 napos bérletekkel kapcsolatos kijelentéseire


Kósa Lajos polgármester úr 2010. augusztus 23-án a Debrecen Televízióban tett nyilatkozata szerint az „egy civil szervezet” javaslatára bevezetett 30 napos bérlet Debrecen helyi közlekedésében nem vált be, ezért került megszüntetésre. Ennek okaként a bérletek ellenőrzésének nehézségét, valamint a könnyű hamisíthatóságot jelölte meg polgármester úr. Az is elhangzott, hogy az utasok közül sokan panaszkodtak az új bérlettípusra.

A polgármester úr által elmondottak azt az engedik sejtetni, hogy Debrecenben megbukott a 30 napos bérlet, alkalmazása körülményes és az utasok nem szerették. Ez azonban nem igaz, hiszen az utasok visszajelzései alapján mondhatjuk, hogy a kezdeti nehézségek ellenére az utasok megszerették és sikerrel alkalmazták a 30 napos bérletet és az általa nyújtott rugalmasságot.

Az említett ellenőrzési problémák pedig, néhány magától értetődő intézkedés bevezetésével orvosolhatók. A könnyebb ellenőrizhetőség érdekében nagyobb méretű bélyegzővel kell az érvényesség kezdeti és záró napját a bérletre nyomni. A hamisíthatóságot pedig, speciális tintát használó bélyegzők alkalmazásával lehet csökkenteni, amelyek lenyomatához hasonló nem készíthető egyszerű, boltban megvásárolható dátumbélyegzőkkel és a lenyomata sem távolítható el a bérletszelvény sérülése nélkül. Ezen egyszerű intézkedések bevezetésével biztosítható, hogy a 30 napos bérletek ellenőrizhetősége ne legyen rosszabb, mint a havi bérleteké.

Egyesületünk álláspontja továbbra is az, hogy a 30 napos bérlet egy hasznos, utasbarát és korszerű díjszabási elem, amelyet világszerte, ezen belül Magyarország egész területén, például Budapesten és Miskolcon is alkalmaznak. Van, ahol már egy évtizeddel ezelőtt is elérhető volt ez a bérlettípus.

Ha mindezen helyeken megoldható a 30 napos bérletek érvényességének ellenőrzése, akkor Debrecenben miért nem?

 

„Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye.”


Azt is meg kell jegyeznünk, hogy egyesületünk javaslata a 30 napos bérlet bevezetését nem a havibérlet helyett, hanem a mellett, kiegészítő elemként tartalmazta,  több egyéb díjszabási javaslat mellett. Ebből a hivatalos előterjesztés a 30 napos bérletet kiemelte, és azt a havi bérlet helyett rendelte alkalmazni. A két bérlettípus párhuzamos alkalmazásával, kezdeti nehézségek nélkül, mindenki jól járt volna, hiszen így mindenki a számára kedvezőbb típust vásárolta volna.
A fentiek alapján egyesületünk javasolja, hogy a 30 napos bérlet kerüljön újra bevezetésre, azonban olyan módon, hogy ez a hagyományos havi bérletek árusítását ne érintse. Így az utazóközönség élvezhetné mindkét bérlettípus által nyújtott előnyöket.


A 30 napos bérlet alkalmazási helyei Magyarországon
 

Helyi közlekedés
Budapest (BKV)
Miskolc (MVK)
Pécs (PK)
Győr (Kisalföld Volán)
Nyíregyháza (Szabolcs Volán)

Helyközi közlekedés
Agria Volán
Alba Volán
Bakony Volán
Balaton Volán
Bács Volán
Borsod Volán
Gemenc Volán
Hajdú Volán
Hatvani Volán
Jászkun Volán
Kapos Volán
Kisalföld Volán
Körös Volán
Kunság Volán
Mátra Volán
Nógrád Volán
Pannon Volán
Somló Volán
Szabolcs Volán
Tisza Volán
Vasi Volán
Vértes Volán
Volánbusz
Zala Volán

Vasúti közlekedés
MÁV-START
GYSEV 

 

Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés közlemény debrecen dkv kósa lajos bérlet derke


A bejegyzés trackback címe:

https://dkvfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr112246373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása